Programma

Zie hieronder het programma van de Dag van de Praktijkmanager 2024.

De 17e editie van de 'Dag van de Praktijkmanager' vindt na een paar jaar op andere locaties dit jaar weer plaats bij de Mariënhof in Amersfoort.
De locatie waar de eerste edities plaatsvonden, maar dan in een nieuw jasje. Geen traditioneel programma maar dit jaar in festivalstijl. Wat je je daarbij kan voorstellen?

Sluit net zoals bij een festival aan wanneer het jou uitkomt. Volg bijvoorbeeld een keynote, doe mee met een workshop, wandel mee met een walkshop en nog veel meer. 
Daarnaast zijn er leuke activiteiten waar je bij kan aansluiten.

 • TijdTitelSprekerType
 • 09:30 - 17:30De Lounge Algemeen 20240516plenair

  Tijdens de feestelijke dag vol variatie is De Lounge (Rôtisserie & Singelzaal) je vaste uitvalsbasis. Hier kun je na een activiteit altijd even uitblazen, napraten en genieten van de catering. Hier vind je ook het Infopoint van het PraktijkmanagersNetwerk en onze partners.

  De Lounge

 • 10:00 - 10:15Welkom!Charlotte van den Wall BakeAlgemeen 20240516plenair

  Aan het begin van deze feestelijke (festival)dag heet dagvoorzitster Charlotte van den Wall Bake je welkom. Ze vertelt je alles over het programma van de dag én hoe je het maximale er uit kunt halen qua kennis, ontmoeting en fun.

  Welkom! door Charlotte van den Wall Bake

 • 10:00 - 17:00Speedconsults Meerdere sprekersSpeedconsult 20240516speedconsult

  Spelen er dingen op de praktijk maar je het liefst direct een antwoord op wil van een vakgenoot? Dit is je kans. Leg in 15 minuten je eigen vragen voor aan een van de experts. Uiteraard in een besloten omgeving en volledig vertrouwelijk. Naast inspiratie en nieuwe contacten levert de Dag van de Praktijkmanager je zo ook concrete antwoorden op. Zo kan je onder andere in gesprek over zzp vraagstukken, ziekteverzuim, wet- en regelgeving.

  Wil jij graag deelnemen aan één van de speedconsults? Klik hier om een tijdsslot reserveren.
  Weten waarvoor je bij de consultants terecht kan? Kijk dan op deze pagina.

  Speedconsults

 • 10:30 - 11:00Explore. Discover. Visualize. De kracht van personal brandingCasper BotsKeynote 20240516keynote

  De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. Dit heeft impact op ons dagelijks werk en leven. Hierdoor kan je onbewust afdwalen van je intrinsieke passies, motivatie en kernwaarden. Hoe weet je überhaupt -door alles dat op je afkomt- wat je nu echt diep van binnen wilt? Waarop baseer jij je keuzes en zijn het de juiste?

  Als tandarts-praktijkhouder, co-founder van Dentist Experience, onderzoeker, ‘speekseldokter’, voormalig hoofdredacteur van het NTVT, schilder, pianist, vader en echtgenoot kent hij de vele en diverse rollen die bestaan. Het personal branding traject, in samenwerking met Birgit Laemers, onthulde zijn ‘Ikigai’, waarbij passie, missie, beroep en roeping volledig samenvallen. Dit leidde onder andere tot de start van Dentist Experience, zodat ook andere tandartsen vernieuwd en verfrist perspectief kunnen beleven.

  In deze keynote lecture neemt Casper Bots je mee op zijn reis, zodat je zelf daarna met nieuw perspectief naar jezelf en de toekomst kijkt.

  Explore. Discover. Visualize. De kracht van personal branding door Casper Bots

 • 10:30 - 11:15De roze olifant: mediation skills voor de praktijkmanagerWilly van der WindWorkshop 20240516huisartsensessie

  Iedereen herkent het wel: situaties waar in de praktijk duidelijk iets speelt wat niet of niet rechtstreeks wordt benoemd. Er wordt misschien wel volop gediscussieerd op inhoud, maar besluiten en acties blijven uit of het gevoel bestaat dat de echte oorzaak niet worden benoemd. Hoe dan ook is het merkbaar en vaak ook voelbaar dat dat ‘iets’ invloed heeft op de sfeer, onderlinge verhoudingen en de resultaten. Er is een roze olifant! Vaak is het dan wachten tot de boel links of rechtsom explodeert. Met alle gevolgen van dien.

  Wat is er aan de hand? Hoe voorkom je verdere escalatie? Hoe maak je lastige situaties bespreekbaar? Wat is je rol als praktijkmanager hierin? Heb je zelf een kwestie met een teamlid of een eigenaar of wil je je rol als praktijkmanager naar anderen hier beter in pakken? Wat zegt hoe je omgaat met (sluimerende of aanwezige) conflicten over jezelf en hoe kun je dus vanuit jezelf de handvatten vinden om hier meer effectief mee om te gaan?

  Een workshop die start met een heldere, compacte en bruikbare overview van inzichten en concrete aangrijpingspunten om daarin direct ook ervaring op te doen met een vernieuwende, duidelijke en vooral ook leuke aanpak. Direct toepasbaar in elk soort relatie.

  De roze olifant: mediation skills voor de praktijkmanager door Willy van der Wind

 • 10:30 - 11:30Wijkgerichte zorg, hoe pak je het aan?Kirsten BaaneWalkshop 20240516walkshop

  Er is steeds meer behoefte aan een integrale gezondheidsaanpak binnen de wijk als antwoord op belangrijke zorguitdagingen. Wijkgerichte zorg biedt de mogelijkheid om zorg en ondersteuning te bieden die beter aansluit bij de behoeften en wensen van de bewoners en om gezamenlijk te werken aan een gezonde en vitale wijk of buurt. Dit vereist een integrale benadering waarbij diverse partijen (niet alleen zorgverleners) samenwerken om de gezondheid en het welzijn van de bewoners in een wijk te verbeteren. Integraal samenwerken gaat een stuk verder dan enkel doorverwijzen naar elkaar. Uit de praktijk blijkt dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Het vraagt een doordachte aanpak en constante inspanningen om de betrokken partijen met elkaar te verbinden. In deze walkshop geef ik praktische tips, praktijkvoorbeelden en ga je tevens in kleine groepjes met elkaar aan de slag om vanuit een gemeenschappelijk doel een integraal zorgconcept uit te werken.

  Wijkgerichte zorg, hoe pak je het aan? door Kirsten Baane

 • 10:30 - 13:00Vrije tuingesprekken Tuingesprek 20240516tuingesprek
 • 10:35 - 11:20Actualiteiten HR en personeelEva IzeboudWorkshop 20240516huisartsensessie

  In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de actuele wet- en regelgeving en ontwikkelingen op het gebied van personeel, HR en CAO. Je krijgt concrete tips en bent na afloop weer volledig op de hoogte! 

  Actualiteiten HR en personeel door Eva Izeboud

 • 11:20 - 11:50Sociale veiligheid, een must ook in jouw praktijk Charlotte van den Wall BakeKeynote 20240516keynote

  Je kunt bijna geen krant meer openslaan/ televisie aanzetten; de media staat er vol van: ongewenst gedrag bij de omroepen, in de Tweede Kamer.  Grensoverschrijdend gedrag gaat verder dan alleen seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG). Het gaat ook over agressie, discriminatie en pesten. Als praktijkmanager is het (deels) jouw verantwoordelijkheid om te werken aan een veilige cultuur, zodat medewerkers zich kunnen ontplooien, de patiënt zich prettig voelt, de teamleden betrokken zijn maar zeker ook om de kansen op GOG te verkleinen. Charlotte geeft een aantal praktische tips hoe jij hiermee in jouw praktijk aan de slag kunt gaan.

  Sociale veiligheid, een must ook in jouw praktijk  door Charlotte van den Wall Bake

 • 11:20 - 12:05Teamenergie omzetten in teamsuccesNora EnnahachiWorkshop 20240516huisartsensessie

  Hoe kan je zelf bijdrage aan een gezond en positief gevoel van teamenergie? En hoe kan je dit omzetten naar succesvolle team successen? Integriteit, vertrouwen, samenwerken en motiveren zijn de krachten achter teamsucces, zo merk ik dagelijks in mijn praktijk. Een team is op zijn sterkst als zij de juiste ondersteuning met de juiste middelen en de nodige complimenten krijgen. Met je team samen kan je deze krachten vervolgens omzetten in gemotiveerde energie. Ik geloof namelijk dat mensen niet doen wat je ze vraagt te doen, maar wat ze je zien doen. Be the leading example and succes will follow! Mijn dagelijkse werkzaamheden gaan hand in hand met het verbinden en versterken van al mijn team members en hun patiënten/cliënten. Graag deel ik mijn visie en werkwijze met je, zodat we samen nog beter worden in wat we doen!

  Teamenergie omzetten in teamsucces door Nora Ennahachi

 • 11:30 - 12:15Meervoudige waardecreatie in eerstelijnszorgWil van ErpWorkshop 20240516huisartsensessie

  Tijdens deze workshop leer jij als praktijkmanager je eigen perspectief op baten en waardecreatie van eerstelijnszorg te verbreden. Hoe kun je de baten van jouw zorgverlening volledig in kaart brengen? En hoe deze vervolgens overtuigend te presenteren in een business case richting samenwerkingspartners, zorgverzekeraars en gemeenten? In deze sessie leer je hoe een antwoord te vinden op deze lastige vragen.

  Meervoudige waardecreatie in eerstelijnszorg door Wil van Erp

 • 11:35 - 12:20Focus op verzuim 2024 Marc d’AnconaMichel FortmanWorkshop 20240516huisartsensessie

  Het ziekteverzuim is hoog in de zorg. Vooral langdurig en psychisch verzuim en bij jongere medewerkers is nu een serieus topic. Oorzaken te over: hoge werk- en regeldruk, krapte op de arbeidsmarkt, generatie-issues, noem maar op. Lang niet alles kun je als werkgever voorkomen. Waar heb je wél invloed op, en hoe pak je dat dan aan? En: welke verplichtingen gelden er als je met een zieke werknemer te maken krijgt? En wie kan je daarbij helpen?

  Op een heel praktische wijze komen onder andere deze onderwerpen voorbij waarbij al snel interactie zal ontstaan met en tussen deelnemers aan deze parallelsessie over Ziekteverzuim tijdens Dag van de Praktijkmanager!

  Focus op verzuim 2024  door Marc d’Ancona, Michel Fortman

 • 11:45 - 13:15Lunch Algemeen 20240516plenair

  Ben je toe aan een lekkere lunch? Kom tussen 11:45 en 13:15 naar de lounge, daar staat het voor je klaar.

  Lunch

 • 13:00 - 13:45Tuingesprek onder leiding van Nora Ennahachi over teamsucces en energie (en meer)Nora EnnahachiTuingesprek 20240516tuingesprek

  Nora verzorgt vandaag een workshop over teamsucces en energie. Daarnaast leidt ze graag dit tuingesprek waarin alle vragen die er binnen jouw praktijk spelen aan bod kunnen komen. Dat mag uiteraard gaan over teamsucces en energie maar stel gerust al je andere belangrijke vragen aan Nora en de andere praktijkmanagers die zijn aangeschoven voor dit Tuingesprek!

  Tuingesprek onder leiding van Nora Ennahachi over teamsucces en energie (en meer) door Nora Ennahachi

 • 13:05 - 14:05Ik en mijn conflictWilly van der WindWalkshop 20240516walkshop

  Conflicten wordt niemand blij van. Of wel? Wie ben jij in conflict? Goed om eens bij stil te staan, want wat jou ervaringen, overtuigingen, waarden en normen zijn, bepalen hoe je omgaat met (dreigende) conflicten. Zoek je het op? Ga je ze uit de weg of ga je er om heen? Wat maakt dat je dit doet?

  In de inleiding van de walkshop krijg je helder beeld van een paar universele wetten over conflicten. Op basis hiervan krijg je een aantal vragen en stellingen voor zelfonderzoek om te bespreken in de wandeling met een buddy. Zo krijg je meer zicht op je coping stijl en door de terugkoppeling en reflectie begeleid door Willy, een concreet beeld over waar voor jou een effectieve verandering zit

  Ik en mijn conflict door Willy van der Wind

 • 13:15 - 14:00De toekomst van de huisartsenzorg en de rol van de praktijkmanagerSophie BrĂ¼hlClaudia VrasdonkWake up call 20240516debat

  Sophie Bruhl, huisarts en initiatiefnemer van Buurtdokters zal in gaan op het ontstaan van Buurtdokters, de missie en visie van het bedrijf. Ze deelt hoe Buurtdokters de toekomst van huisartsenzorg ziet en welke rol hiervoor belegd is voor de praktijkmanager. Hierna is er uitgebreid de tijd voor discussie en vragen vanuit de zaal.  

  Type praktijk: Huisarts

  De toekomst van de huisartsenzorg en de rol van de praktijkmanager door Sophie BrĂ¼hl, Claudia Vrasdonk

 • 13:15 - 14:00Kwaliteit én innovatie managen? Leer de praktijkondersteuning met InKwala kennen!Rutger IJntema MBARon HaanschotenWorkshop 20240516huisartsensessie

  Deze workshop laat je elementen van een nieuw praktijkmodel ervaren: InKwala. Ken jij de verandercapaciteit van je praktijk? En hoe combineer je zowel je innovatie- als kwaliteitsbeleid in tijden van beperkte financiële ruimte en personeel? Op welke resultaten en indicatoren wil je sturen? In deze interactieve workshop kom je hier deels al achter en weet je wat er leeft in bij collega praktijkmanagers.

  Inkwala ondersteunt en ontzorgt eerstelijnspraktijken en hun managers. Het model heeft het potentieel om ingezet te worden in bijvoorbeeld mondzorg, diëtetiek en logopedie, maar wordt op dit moment eerst toegepast binnen de fysiotherapie. InKwala brengt alle facetten van praktijkvoering in kaart, wijst verbeterpunten aan en biedt ondersteuning. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de online eerstelijns praktijktest van de expertise van de onafhankelijke Stichting Innovatie Platform Fysiotherapie. De test bevraagt zowel praktijkmanagers als personeel en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van uit Hogeschool Utrecht. InKwala is een initiatief van Het Gezonde Net en Fys’Optima en is beschikbaar voor andere praktijknetwerken.

  Kwaliteit én innovatie managen? Leer de praktijkondersteuning met InKwala kennen! door Rutger IJntema MBA, Ron Haanschoten

 • 13:20 - 14:05Zet al je zintuigen open voor vernieuwd en verfrist perspectiefCasper BotsBirgit LaemersWorkshop 20240516huisartsensessie

  Beleef samen met Birgit Laemers en Casper Bots een bijzonder sprankelende workshop van de Dentist Experience. Aan de hand van een inspirerende multi-sensorische werkvorm krijg je binnen 45 minuten de unieke, eigen kernwaarden naar boven die passen bij jou als praktijkmanager!

  Als jij weet wat jouw kernwaarden zijn, dan opent het perspectief. Je kunt ontdekken wat je echt drijft. Welke keuzes je moet maken en hoe je kunt groeien. Zowel professioneel als persoonlijk.

  Toenemende werkdruk, eindeloos zoeken naar geschikt personeel, net alles op de rit en weer een onverwachte tegenslag... Uit het recent onderzoek onder jouw werkgever -de tandarts praktijkhouder- blijkt dat het werk als fysiek belastend (75%) wordt ervaren. Meer dan 58% vindt tandarts zijn in toenemende mate mentaal zwaar. Tot slot geeft geeft 90% aan dat er een toegenomen administratieve werklast is. Dit alles heeft direct effect op jou als collega, praktijkmanager en mens.

  Deze workshop van Dentist Experience biedt je als praktijkmanager, in een ontspannen en relaxte sfeer, hernieuwd en verfrist perspectief. Ook als je denkt dat het allemaal nog wel meevalt.

  Dus neem op deze bijzondere dag even afstand van de dagelijkse routine, van het ‘gedoe en gezeur' en wees welkom bij onze Experience! Lees meer op dentistexperience.com.

  Zet al je zintuigen open voor vernieuwd en verfrist perspectief door Casper Bots, Birgit Laemers

 • 13:45 - 15:45Vrije tuingesprekken Tuingesprek 20240516tuingesprek
 • 14:10 - 14:55Al je vragen over de arbeidsovereenkomst voor de mondzorgpraktijkFleur EhlertAnouk BothWorkshop 20240516huisartsensessie

  Deze interactieve workshop is bedoeld om deelnemers een diepgaand inzicht te bieden in de verschillende vraagstukken en complexiteiten van arbeidsovereenkomsten binnen de mondzorgpraktijk. We zullen de verschillende aspecten van arbeidscontracten verkennen, specifiek afgestemd op de behoeften en uitdagingen binnen de mondzorgsector.

  Deelnemers krijgen de gelegenheid om vragen te stellen, te discussiëren over relevante onderwerpen en praktische kennis op te doen, die direct toepasbaar is in hun dagelijkse praktijk. Zo ontvangen zij de mogelijkheid om advies te vragen over individuele kwesties en uitdagingen betreffende de arbeidsovereenkomst. Denk aan:
  - Inzicht over wettelijke vereisten en regelgeving
  - Bespreking van essentiële clausules en voorwaarden, zoals salaris, werktijden, vakantiedagen, enzovoort.
  - Uitleg over flexibele arbeidsregelingen en de impact ervan op de werknemer en werkgever
  - Bespreking van de rechten en plichten van zowel werkgevers als werknemers binnen de arbeidsovereenkomst.
  - Advies over hoe conflicten en geschillen effectief kunnen worden vermeden door een goede arbeidsovereenkomst.

  Na afloop van de workshop zullen deelnemers een grondig begrip hebben van de cruciale aspecten van arbeidsovereenkomsten binnen de mondzorgpraktijk, evenals praktische richtlijnen om deze kennis toe te passen in hun professionele setting.

  Al je vragen over de arbeidsovereenkomst voor de mondzorgpraktijk door Fleur Ehlert, Anouk Both

 • 14:15 - 14:45Ourmind, je nieuwe AI collegaPaul KoningKeynote 20240516keynote

  AI als nieuwe collega in jouw team? Wenselijk, noodzakelijk, onmogelijk? Laat je tijdens deze keynote informeren én inspireren door de heldere visie én reeds ontwikkelde oplossingen van Paul Koning.

  Ourmind, je nieuwe AI collega door Paul Koning

 • 14:50 - 15:35Degelijke dossiervorming: de personeelsdossiers op orde Sule KaraganWorkshop 20240516huisartsensessie

  Iedere werkgever heeft de wettelijke verplichting om personeelsdossiers bij te houden van alle medewerkers. Naast bijvoorbeeld de naam, contactgegevens en bankrekeningnummer worden hierin ook de gemaakte afspraken en het functioneren van de medewerker bijgehouden. In geval van disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding is een goed opgebouwd ontslagdossier essentieel voor de werkgever.

  Degelijk dossieropbouw is een praktische sessie waarin Sule Karagan onder meer de volgende vragen beantwoordt:

  • Waaruit bestaat een personeelsdossier?
  • Welke wet- en regelgeving is van belang?
  • Waarom is een degelijk dossier van belang?
  • Welke stappen moet de werkgever volgen?

  Degelijke dossiervorming: de personeelsdossiers op orde  door Sule Karagan

 • 15:00 - 15:45Haal met persoonlijke drijfveren het beste uit jezelf en uit het teamEva IzeboudWorkshop 20240516huisartsensessie

  Waar krijg je energie van? En waar loop je op leeg? Belangrijke vragen, die nu eens niet gaan over competenties of gedrag. Het zijn vragen die gaan over je drijfveren. Je drijfveren dragen bij aan bezieling, werkplezier en teamwork. Hoe zorg je er voor dat je elkaar in he team nog beter begrijpt en een basis legt voor talentontwikkeling en succes? Van harte uitgenodigd voor deze inspirerende workshop. 

  Haal met persoonlijke drijfveren het beste uit jezelf en uit het team door Eva Izeboud

 • 15:00 - 15:45De toekomst van de mondzorg en de rol van de PraktijkmanagerNora EnnahachiCasper BotsWake up call 20240516debat

  Voor dit debat hebben we Casper Bots (tandarts, adviseur, onderzoeker, spreker) en Nora Ennahachi (Operationeel directeur MyDent het Mondzorgcentrum) uitgedaagd om hun visie op de toekomst met ons te delen. Zodat we onder leiding van Charlotte van den Wall Bake met hun en met jullie een scherper beeld krijgen van de uitdagingen en kansen die er liggen voor het vak in het algemeen én jullie rol als praktijkmanager in het bijzonder.

  Type praktijk: Mondzorg

  De toekomst van de mondzorg en de rol van de Praktijkmanager door Nora Ennahachi, Casper Bots

 • 15:45 - 17:00Even samen terugkijken én borrelen met live muziek! Algemeen 20240516plenair

  We sluiten de dag gezamenlijk af met een korte recap op alles wat we hebben geleerd. Daarna is het tijd voor de borrel onder het genot van livemuziek verzorgd door Sonny Griffin.

  Even samen terugkijken én borrelen met live muziek!

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven